Întrebări frecvente
Ce este împrumutul?
Împrumutul este o formă de finanțare acordată membrilor de către C.A.R., prin intermediul căruia Beneficiarul primește o sumă de bani și se obligă să o ramburseze în rate, într-un termen prestabilit. Suma finanțată va fi în directă corelație cu fondul social propriu pentru împrumut tradițional și/sau cu veniturile solicitantului, sau doar cu veniturile solicitantului pentru împrumutul opțional.
*Se recomandă ca fiecare membru C.A.R. să evalueze cu extremă atenție "noua datorie" în cadrul bugetului familial de cheltuieli și venituri, luând în considerare atât costul total al împrumutului cât și rata lunară ce trebuie plătită, ce se va adăuga (rata lunară) altor obligații de plată lunare, cum ar fi utilități, rate ale altor împrumuturi, etc.
Care sunt condițiile pentru obținerea unui împrumut?
Împrumutul poate fi solicitat de către membrii Casei de Ajutor Reciproc Straja care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
- sunt membri C.A.R.;
- au capacitate de rambursare care poate fi dovedită prin prezentarea fișei de salariu (adeverință) pentru salariați, a cuponului de pensie pentru pensionari, a declarației de venituri pentru activități autonome.
*Pentru sumele care depășesc fondul social, se vor solicita garanții personale (coplătitor și/sau giranți) care își asumă responsabilitatea de a plăti în caz de nerespectare de către Beneficiar. Aceștia trebuie să prezinte o documentație ce susține propria capacitate de rambursare ca în cazul titularului de împrumut.
Când poate fi refuzat un împrumut?
Acordarea unui împrumut poate fi refuzată în situația în care capacitatea de rambursare este insuficientă și împreună cu alte angajamente ar depăși maxim 1/3 din venit, solicitantul are deja alte împrumuturi în derulare, are în istoric împrumuturi întârziate, este girant la un împrumut care face obiectul unui dosar execuțional.
*Pentru a se stabili în mod corect capacitatea de rambursare a solicitantului de împrumut, C.A.R. va consulta baza de date Centrala de incidență a C.A.R., portalul judecătoriei de pe raza domiciliului, informații de la A.N.A.F., registrul comerțului dacă este cazul, etc. În cazul în care împrumutul nu este aprobat, C.A.R. va furniza o motivație a refuzului.
Ce se recomandă să facem înainte de a solicita un împrumut?
Înainte de a depune o cerere de împrumut este recomandată evaluarea diferitelor oferte și alegerea cu discernământ a celei mai potrivite, pe baza propriilor necesități. Solicitați formularul F.E.I.S (fișă europeană de informații standardizate), care conține informații clare și complete cu privire la condițiile aplicate la momentul respectiv, personalizate cu datele solicitantului și utile pentru a evalua oferta de împrumut.
*Membrul C.A.R. are la dispoziție un termen de 14 zile calendaristice de la data ridicării împrumutului în care se poate retrage din contract, fără a invoca motive. În caz de retragere, membrul are obligația de a notifica C.A.R. Straja și de a-i plăti împrumutul și dobânda aferentă la ziua rambursării, nu conform graficului de rambursare. Nu se percep niciun fel de comisioane.
Ce trebuie să conțină un contract de împrumut?
Contractul de împrumut trebuie să fie întocmit în formă scrisă și să conțină o serie de informații, precum:
- Identitatea părților contractante (creditor și debitor);
- Suma acordată și modalitatea de tragere;
- Durata de rambursare;
- Rata dobânzii nominale aplicate;
- Suma ratelor și scadența acestora;
- Indicații cu privire la garanțiile solicitate.
*Înainte de semnarea contractului, se recomandă verificarea atentă a conținutului acestuia.
Ce este dobânda?
Rata dobânzii reprezintă costul împrumutului, ceea ce trebuie să plătească pentru acest împrumut. Cuantumul procentului dobânzii nominale este stabilit în funcție de piața creditelor de consum. C.A.R. practică dobândă fixă și este calculată zilnic utilizând soldul împrumutului.
Ce este dobânda anuală efectivă (DAE)?
Dobânda anuală efectivă exprimă sub formă procentuală costul total al unui împrumut.
*Nu trebuie confundată cu rata dobânzii. DAE este doar un indicator care se exprimă în formă procentuală și nu este utilizat în calculul dobânzii plătite de membru.
Este posibilă rambursarea anticipată?
Normele interne de creditare permit rambursarea anticipată integrală sau parțială. Membrul care alege această opțiune, trebuie să ramburseze împrumutul integral și dobânda la momentul lichidării datoriei precum și orice alte sume datorate C.A.R.
Dacă se efectuează o rambursare anticipată parțială, membrul hotărăște dacă dorește rescadențarea/reeșalonarea soldului rămas sau își păstrează graficul de rambursare inițial.
*Dacă rambursați integral împrumutul, dobânda care va fi încasată este calculată doar pentru perioada de deținere a sumelor împrumutate. Dacă rambursați parțial împrumutul, la soldul rămas se va calcula dobânda până la plata integrală a acestuia.
Ce se întâmplă în caz de neplată a uneia sau mai multor rate?
În caz de neplată a uneia sau mai multor rate, consecințele sunt următoarele:
- se calculează dobândă penalizatoare asupra sumelor restante și care vor fi încasate cu prioritate;
- în funcție de numărul de rate restante, se vor trimite notificări scrise;
- se va raporta în centrala de incidente a C.A.R., pentru a semnala o reputație compromisă de la plata a creditului, care ar putea afecta accesarea în viitor a altor împrumuturi.